Massage en stress

 

Net als mensen, kunnen ook honden door veel prikkels gestrest raken. Onze snelle maatschappij veroorzaakt niet alleen stress bij ons, maar ook bij onze viervoeters.

De huidige gedragsregels eisen veel van de hond: hij moet leren omgaan met hard geluid (van bijvoorbeeld verkeer of een evenement), hij moet sociaal zijn en overal mee naartoe kunnen (van restaurant tot in de bus), ‘gezellig’ met alle honden kunnen spelen, en iedereen moet hem maar op elk moment kunnen aanraken.

 

Het wordt er voor onze trouwe vriend niet gemakkelijker op.

Maar wist u dat stress ook het immuunsysteem kan ondergraven? Hierdoor kunnen zelfs allerlei kwaaltjes opduiken, en het lijf gaat pijnlijk aanvoelen door alle spanning. Stress kan dus niet alleen gedragsproblemen opleveren, maar ook lichamelijke klachten.

Wat kunnen wij als masseurs in het geval van stress voor uw hond doen?

Bij een rustgevende massage wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Hierdoor vloeien de stresshormonen sneller af, gaat er oa meer zuurstof richting de cellen, en worden de afvalstoffen afgevoerd. Het lichaam krijgt de kans om weer te herstellen en het immuunsysteem weer op te bouwen.

Met zachte technieken leert uw masseur de hond dat aanraking niet vervelend hoeft te zijn, de hond krijgt weer vertrouwen in de handen die hem aanraken….

 

Geschreven door Elise Jansen – eigenaar van  KynoCompleet erkend door de Nederlandse beroepsvereniging voor kynologisch masseurs en massagetherapeuten Palpabel en ze zijn daarnaast ook nog geaccrediteerd door de internationale beroepsvereniging International Association of Animal Massage and Bodywork (IAAMB).

 

hondenmasseur en gediplomeerde shiatsu masseur Ingrid Schautteet is ook gecertificiceerd door IAAMB

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb